My Blog List

Monday, March 5, 2012

~MENANTI SYEIKH AHMAD DABBAGH ULAMA' DARI EROPAH~


Assalamualaikum semua...Aku mohon ya Allah ampunkan dosaku,kedua ibu bapaku,ahli keluargaku,guru2ku dan seluruh pembaca serta umat islam sama ada yang hidup atau yang telah mati..aku mohon juga pada Mu ya Allah agar meletakkan rasa cinta kepada Rasulullah SAW dan meletakkan rasa istiqamah dalam diri aku,ibu bapa aku, semua ahli keluarga aku dan para pembaca semua untuk terus menulis perkara2 kebaikan..amin…=)

Kali ni aku nak bercerita tentang kepentingan bersama dan berdampingan dengan para ulama’ tidak kira ulama’ melayu atau ulama’ antarabangsa..tetapi kita harus (harus Indonesia) mengenal dahulu apakah yang dikatakan ulama’ yang sebenar..ulama’ yang sebenar ialah ulama’ yang hanya takut kepada Allah tanpa ada sedikitpun rasa takut kepada manusia..ulama’ bercakap berdasarkan al-quran, as-sunnah, ijma’ ulama’ dan qias..bukannya ulama’ yang bercakap mengikut kehendak dirinya dan diri kumpulannya atau ketuanya..ini ulama hanya pada nama..orang yang dia tahu satu2 perkara itu salah tetapi tidak memberitahu kepada orang lain dia dikatakan syaitan bisu..apatah lagi ulama’ yang sengaja mengeluarkan fatwa yang jelas2 melawan hukum dalam al-quran.

Aku nak bercakap tentang ulama’ yang hadir di bumi ipg kampus pulau pinang tempat aku belajar ni..aku berasa syukur sangat2 kerana ulama’ ni akan hadir memberi taujihad kepada warga penduduk di sini..sekurang2 nya warga penduduk sini dapat jugak tumpang berkat para ulama’ pewaris Rasulullah ni..teringat kata2 seorang ulama’ dari yaman”Habib Umar bin Hafiz” tentang mendampingi dan bersama para ulama’.

Habib Umar
“sesungguhnya orang yang tidak melihat kaum solihin (orang-orang soleh) tidak akan dapat memandang Rasulullah.orang yang tidak memandang mereka tidak akan dapat memandang Rasulullah. Dan orang yang tidak menjalin hubungan dengan mereka, tidak akan dapat berhubungan dengan Rasulullah. Ketahuilah bahawa kaum solihin adalah sebahagian daripada Rasulullah. Mereka adalah pewaris Rasulullah.Mereka adalah khalifah Rasulullah”

Anda akan berasa satu ketenangan yang xdapat digambarkan dengan kata2 bila duduk satu majlis dengan para ulama’.apatah lagi duduk berdekatan dengan ulama’ yang menyampaikan ilmu..sebab tu lah dalam majlis ilmu kena berebut dok depan untuk tumpang berkat ulama’. Apabila menyentuh tangan ulama’ kita akan merasakan sangat hina kerana tangan kita yang kotor dan hina dengan dosa yang kita buat sebenarnya xlayak langsung untuk menyentuh tangan yang mulia..kadang2 kita rasa takut untuk berjumpa dengan ulama’ kerana diri kita sangat hina dan banyak dosa..tetapi ulama’ tidak pernah memandang kita macam tu dan bersedia menyampaikan ilmu dengan ikhlas..


In sya Allah pada hari RABU ini bersamaan dengan 7/03/2012 seorang ulama’ berketurunan Imam Hasan Basri dari MANCHESTER UK akan hadir ke tempat aku untuk memberi taujihad dan amanat..nama beliau ialah SYEIKH AHMAD DABBAGH.majlis akan diadakan di SURAU AL-FALAH IPG KAMPUS PULAU PINANG bermula SELEPAS MAGHRIB..majlis akan dimulakan dengan alunan qasidah puji-pujian memuji baginda Rasulullah daripada kumpulan AL-FAIDH..selepas itu akan disusuli dengan mutiara kata daripada syeikh dalam bahasa arab atau bahasa inggeris (xkonfem lg) dan akan diterjemah..Majlis akan ditutup dengan beberapa buah alunan qasidah lagi sekali lagi daripada kumpulan AL-FAIDH..

Aku berasa sangat bersyukur kerana Allah mengurniakan nikmat ini kepada aku dan sahabat2 aku di sini untuk bersama2 dengan para ulama’..


SYEIKH AHMAD DABBAGH AKAN HADIR  (RABU) 7/03/2012

“AYUH SAHABAT2 ORANG MUDA KITA PENUHKAN RUANG SURAU AL-FALAH UNTUK MEYAMBUT KEDATANGAN ULAMA’ INI..DIGALAKKAN MEMAKAI PAKAIAN BERWARNA PUTIH”


No comments:

Post a Comment